God journalistikk

Det er jo selvsagt relativt hva vi mener er god journalistikk, dette avhenger kanskje mest av hva vi er interessert i. Heldigvis pleier god journalistikk å ha noen fellestrekk som du bør sette deg inn i før du bestemmer deg for hvilke nyhetskilder du finner nyhetene dine fra.

Kilder

Det som ofte kilder som er det første du burde se etter. Still deg selv spørsmålet «er denne kilden pålitelig?». Du kan også stille deg selv andre spørsmål, som for eksempel «har kilden blitt brukt rett?» eller «hva vil journalisten oppnå ved å publisere denne artikkelen/kilden?»

Fake news

Dette er et begrep som oppstod under presidentvalget i 2016. Donald Trump har fått «æren» av å ha funnet på fake news. NRK har en rekke artikler om hva fake news er og om det egentlig er fake? Dette kan være nyttig å lese gjennom før du begynner å lete etter nyhetskilder.

Reklame

Legg merke til hva slags reklame som finnes på nettsiden du besøker. Har de for eksempel god reklame for sms lån og troverdige leverandører vil de mer sannsynlig ha godt innhold på sidene deres.

Clickbait

Det er mange nyhetskilder som bruker clickbait for å få deg til å prøve å klikke på sakene deres. Dette svekker ofte troverdigheten til nyhetskilden, så mange velger å droppe slike aviser eller nettaviser.

Gode journalister

Mange av oss vet det ikke, men vi har en favorittjournalist. Derfor kan det lønne seg å se hvem som har skrevet artikkelen du leser hvis du liker den, da kan du nemlig få et helt nytt bibliotek av artikler du kan lese.

Hva er det du mener at er god journalistikk?